همه جای جهان سرشار از انرژیست!!!
هرگاه كه سخن از انرژيهاي تجديدپذير به ميان ميآيد، گزينههايي چون انرژي خورشيدي، باد و هيدروژن به ذهن ما خطور ميكند. اما بايد دانست كه دنياي انرژيهاي تجديدپذير فقط به اين موارد محدود نميشود و چند سالي است كه دانشمندان و كارشناسان انرژيهاي نو، در حال مطالعه بر روي منابع گوناگون توليدكننده انرژياند؛ آنهايي كه پتانسيل كافي براي تبديل شدن به رقباي خورشيد و باد را دارند. يكي از شركتهاي فعال در اين زمينه، پاور اند انرژي1 است كه مطالعات و بررسيهاي جامعي در اين حوزه انجام داده است و به نتايج جالب توجهي براي مهندسان و كارشناسان امر انرژي، به ويژه انرژيهاي تجديدپذير و سبز دست يافته است.
آنچه در ادامه خواهد آمد، فهرستي است از منابع برخوردار از پتانسيل تبديل شدن به انرژي تجديدپذير كه تاكنون توسط كارشناسان انرژي مورد تاييد فني و عملياتي قرار گرفتهاند.
تورنادوها (گردبادها)
هر ساله وقوع گردبادهاي سهمگين و ويرانگر در بخشهاي مختلف جهان، موجب وارد آمدن خسارات سنگين به شهرها و روستاها ميشود. هم اكنون، پژوهشگران در تلاش هستند تا اين نيروي عظيم را در خدمت توليد انرژي درآورند و با نصب دكلهاي مخصوص و مقاوم در برابر فشارهاي سهمگين محيطي در مناطق گردبادخير، حجم قابل توجهي انرژي توليد كنند.
البته مسلم است كه گردبادها به صورت هميشگي و دائمي روي نميدهند و نميتوان منتظر وزش گردبادها بود. بنابراين، محققان در تلاش هستند تا با استفاده از پتانسيلهاي محيطي مناسب در اقصي نقاط جهان، گردبادهاي مصنوعي ايجاد كنند. دانشمندان آمريكايي يك موتور توليد گردباد2 (AVE) اختراع كردهاند كه قادر به توليد گردبادهاي مصنوعي و محدود حول محور يك مدار دايرهاي شكل كوچك هستند. با استفاده از اين موتور در مناطق بسيار گرم و مرطوب ميتوان گردبادهاي مصنوعي ايجاد كرد. نكته جالبتر در مورد اين موتور اينكه انرژي اوليه مورد نياز اين موتور از طريق خورشيد و تبديل شدن به گرما تامين ميشود و بدينترتيب يك منبع جديد انرژي تجديدپذير به صورت كاملا سبز در اختيار ما قرار دارد.
جلبك
چند سالي است كه جلبكها مورد توجه پژوهشگران و دانشمندان فعال در زمينه انرژيهاي تجديدپذير و سبز قرار گرفتهاند. جلبكها به فراواني در بسياري از مناطق جهان يافت ميشوند و ميتوان از آنها براي توليد انرژي استفاده كرد. تحقيقات شركت مشهور نفتي اكسون موبيل3 نشان داده است كه از جلبكها ميتوان به جاي نفت يا گاز در نيروگاههاي فسيلي استفاده كرد و انرژي قابل توجهي از آنها استخراج كرد. جلبكها داراي مزيتهايي چون رشد سريع و قابليت رشد طبيعي در درياها و آبهاي محصور در خشكي و مهمتر از همه، بيضرر بودن براي طبيعت هستند.
امواج
تحقيقات دانشمندان حكايت از آن دارد كه انرژي را ميتوان به طور مستقيم و در مقادير زياد از امواج اقيانوسها و درياها دريافت كرد. انرژي امواج يا به صورت سطحي و از طريف جذب نيروي ناشي از حركت امواج بر سطح آب قابل دريافت است و هم از طريق جذب نيروي ناشي از نوسانات فشاري زير آب. هم اكنون محققان در حال مطالعه برروي استفاده از ترميناتورهاي مخصوصي هستند كه قادر به ايجاد جنبشهاي دَوَراني در آب و توليد انرژي گريز از مركز ميباشند. شركتهاي بزرگ بينالمللي از طرفداران اصلي سرمايهگذاري و مطالعه بر روي راههاي توليد انرژي امواج به شمار ميآيند.
رعد و برق
هر كسي كه يك بار بيرون از خانه و در دشت شاهد وقوع رعد و برقهاي سهمگين بوده است، ميداند كه چه نيروي عظيمي در تندرهاي غران نهفته است.
بنابراين، با جذب اين نيروي عظيم و ذخيرهسازي آن ميتوان اين قدرتنمايي طبيعت را براي توليد انرژي به كار گرفت و يك منبع انرژي به منابع تجديدپذير انرژي اضافه كرد. با اين حال، همان مشكلي كه براي گردبادها وجود دارد در مورد رعد و برق نيز به چشم ميخورد و آنها، غير قابل پيشبيني بودن و متناوب بودن وقوع آنهاست. البته دانشمندان براي اين مشكل نيز راهحلهاي جالبي پيدا كردهاند از جمله تغيير در فرايند بارورسازي ابرها و تبديل كردن آن به فرايند باردارسازي ابرها به منظور ايجاد رعد و برقهاي مصنوعي.
بيوگازها (گازهاي زيستي)
بيوگازها يا گازهاي زيستي تركيبي از 40 تا 60 درصد متان و گازهاي ديگر از جمله دياكسيد كربن هستند. اين نوع گازها را ميتوان از طريق باكتريهاي هوازي يا فرآوري زبالهها، فاضلاب، كودهاي حيواني و ضايعات طبيعت توليد كرد و از انرژي قابل توجه نهفته در آنها به عنوان يك انرژي تجديدپذير و كاملا سبز بهره برد. اين نوع انرژي، بهترين جايگزين براي بنزين و گازوئيل به عنوان سوخت خودروهاي سبك و سنگين به حساب ميآيد.
شكر
در سال 2007، شركت مشهور سوني يك سلول سوختي توليد كرد كه به وسيله گلوكز تغذيه ميشد و قادر به توليد 50 مگاوات برق بود. جديدترين نمونه اين سلولهاي مولد انرژي در نمايشگاه بينالمللي هيدروژن و سلولهاي سوختي در اكسپو 2010 به نمايش درآمد. اين سلول جديد قادر به توليد 70 مگاوات برق از 28 سي سي كولاي شكر بود. در باتري حاوي اين سلولها از آنزيمهايي براي استحصال انرژي از محلول گلوكز و آب مقطر استفاده شده است.
كايت
كساني كه تجربه كايتسواري بر فراز آسمانها را داشتهاند، ميتوانند كه چه نيروي فراواني در جريان جابهجايي كايت در آسمان توليد ميشود. همين مسئله، دانشمندان را به فكر بهرهبرداري از اين نيروي ناشناخته انداخته است. پژوهشگران آلماني توانستهاند پتانسيل نهفته در حركت بالا به پايين كايت را به انرژي مكانيكي و الكتريكي تبديل كنند. اين انرژي در زمان بروز حركات سريع كايتها در آسمان، قابل توجه خواهد بود.